Musaka

13.10.2021 14:06

Příprava

  • 4 stroužky česneku

  • 4 velké brambory

  • 150 ml mléka

  • 1 cibule

  • 150 ml smetany

  • 1 lžíce mouky

  • 4 rajčata

  • 2 lilky

  • 4 plátky sýru gouda

  • 500 g mletého masa

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek také oloupeme a rozetřeme. Rajčata spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme na menší kousky.

Na oleji orestujeme cibuli s česnekem a maso, osolíme a přidáme rajčata. Dusíme asi dvacet minut.
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Lilek nakrájíme na silnější plátky , předpečeme osolený na pečícícm papíře v troubě.

Z mouky a oleje si připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou a za stálého šlehání připravíme bešamel. Jakmile projde varem, přidáme sýr. Je li příliš husté, doplníme mlékem.

Do zapékací mísy dáme na dno brambory a osolíme je. Na ně vrstvu mletého masa a na maso lilek. Pak opět vrstvu brambor, mleté maso, lilek a ukončíme vrstvou brambor. Musaku dáme péct asi na 1 hodinu do trouby předehřáté na 150 °C.

Po hodině zkontrolujeme konzistenci brambor, měly by být téměř měkké a zalijeme bešamelem. Asi 30 minut ještě zapečeme na 200 °C. Bešamel opravdu použijte až před dokončením, jídlo by nemělo tu správnou chuť.

Foto: pixabay