Rizoto s dýní a kozím sýrem

06.09.2022 10:31

PŘÍPRAVA

  • ½ dýně hokkaido
  • 1 lžíce másla nebo sádla
  • 1 cibule
  • 340 g rýže na rizoto
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g kozího sýra
  • Bylinková sůl
  • dva stroužky česneku
  • 2 lžíce smetany
  • černý pepř
  • nasekaná petrželka

 

POSTUP

Položte dýni nakrájenou na měsíčky pod gril nebo do horkovzdušné trouby. Jakmile začne barva tmavnout, vyjměte a odložte stranou. Dýni nasekejte na drobné kousky.

Na másle nebo jiném tuku osmahněte cibuli, přidejte lžičku cukru, špetku soli a nechte zesklovatět 5–7 minut až bude měkká ale nesmí zhnědnout. Do hrnce přidejte opranou rýži a zamíchejte. Podlijte vývarem a průběžně několikrát pečlivě zamíchejte, aby se rýže nepřichytila. Vývar přilévejte na etapy dokud nebude rýže měkká a krémovitá.

Vmíchejte polovinu sýra, nasekanou dýni a ochutnejte. Přidejte bylinkovou sůl a česnek, dvě lžíce smetany. 

Rizoto servírujte na talíře, na každý nahoru položte kolečko kozího sýra, na které před podáváním namelte trochu pepře. Ozdobte nasekanou petrželkou. A lžící karamelizované cibule.

Foto: pixabay