Houbové rizoto

04.08.2017 19:32

Příprava (4 porce):
 

  • 2 dkg sušených nebo čerstvých hub

  • 1 střední cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce oleje

  • 25 dkg rýže

  • 200 ml bílého vína

  • 800ml zeleninového vývaru

  • 15 dkg žampionů

  • 20 dkg nakládaných hříbků

  • 30 dkg rajčátek

  • sůl

  • bílý pepř

  • 5 dkg strouhaného sýra

  • 200 ml vody

Postup:
 

Sušené houby namočíme asi na 30 minut do vody, poté je necháme okapat, ale tekutinu zachytíme. Cibuli a česnek najemno nasekáme.

V kastrolu rozpálíme 1 lžíci oleje a česnek s cibulí necháme zesklovatět. Vložíme rýži a krátce podusíme. Pak podlijeme vínem a polovinou vývaru a přivedeme k varu. Při kryté vaříme při nízké teplotě asi 25 minut.

Tekutinu ze sušených hub smícháme se zbylým vý varem a rýži během dušení podle potřeby podléváme. Žampiony, rajčata i nakládané houby rozkrájíme.

Na pánvi rozpálíme zbylou lžíci oleje a žampiony opečeme. Přidáme nakládané houby, rajčata a krátce vše podusíme. Houbovou směs a salát smícháme s rýží. Osolíme a opepříme. Na talíři posypeme sýrem a můžeme ozdobit hlávkovým salátem.