Božsky lahodný baskický cheesecake s omáčkou z červeného vína

08.03.2023 16:03

Baskický cheesecake je hitem posledních let a není se čemu divit. Je neuvěřitelně krémový a jemný. Postrádá sušenkovou vrstvu, ale rozhodně mu to neubírá na kráse a delikátnosti, navíc jeho připečený zlatavý povrch přidává další zajímavou texturu a chuť. 

Je to prostě ideální dezert  na oslavu narozenin, Valentýn aj.  Zvlášť když ho ještě doplníte čerstvým ovocem a omáčkou z červeného vína. Podle receptu autorky blogu S vášní pro jídlo připravíte zhruba šest porcí této dobroty, která vás vystřelí rovnou do ráje. A přitom není příprava nijak náročná.

PŘÍPRAVA
Na cheesecake:

  • 600 g krémového sýra
  • 180 g cukru
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový extrakt
  • 20 g hladké mouky
  • čerstvé ovoce k ozdobení
  • Na omáčku:
  • 1 dcl červeného vína
  • 70 g cukru
  • pomerančová kůra z ½ bio pomeranče
  • 200 g bobulového ovoce, čerstvého nebo mraženého
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

POSTUP

1. Do mísy vložte krémový sýr, přidejte cukr a vejce a společně prošlehejte. Do krému dále zašlehejte smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.

2. Formu o průměru 20 cm vyložte dvěma vrstvami pečicího papíru a vlijte do ní krém.

3. Troubu nastavte 180 °C. Skvěle se ale uplatní kombinovaná parní trouba, třeba  Whirlpool  W11I OP1 4S2 H. Na ní stačí nastavit funkci „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a teplotou 180 °C. Takto pečte hodinu nebo do té doby, kdy je povrch zlatavý a koláč se jen lehce třase. Bude krásně nadýchaný a po vyjmutí „nespadne“.

4. Hotový cheesecake nechte vychladnout a následně ještě vychlaďte aspoň hodinu v lednici.

5. Pro přípravu omáčky nalijte do hrnce víno, přidejte cukr a pomerančovou kůru. Přisypte ovoce a pozvolna duste pod pokličkou asi 15 minut.

6. Omáčku rozmixujte nebo propasírujte, podle potřeby vmíchejte škrob, krátce povařte do zhoustnutí a odstavte z plotny.

7. Cheesecake podávejte vychlazený, ozdobte čerstvým ovocem a přelijte omáčkou. Dobrou chuť!