BULGUR

28.06.2019 14:42

Pod názvem bulgur se skrývá částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí a širokou škálou kuchyňského využití. V české kuchyni to je surovina ještě stále málo známá a neprávem opomíjená.

Přitom bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamin A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuku. Podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ vysvětluje Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX.

Připravuje se podobně jako rýže, stačí dobře propláchnout a dát vařit na 15 až 18 minut do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté ho nechte zakrytý odpočinout na 5-10 minut.

 

Salát s bulgurem a avokádem

  • 200 g bulguru

  • 1 zralé avokádo

  • svazek ředkviček

  • svazek jarní cibulky

 

na zálivku:

  • 2 lžíce Dijonské hořčice
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku

 

Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Avokádo, ředkvičky a jarní cibulku nakrájíme na menší kousky a smícháme s bulgurem. Hořčici promícháme s octem a olivovým olejem, přidáme prolisovaný česnek. Smícháme se salátem a necháme vychladit.