Holandský řízek s bramborovocelerovou kaší

08.02.2023 10:51

PŘÍPRAVA  (čtyři porce)

Na holandské řízky:

  • 600 g mletého masa mix (hovězí a vepřové)
  • 100 g eidamu
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • vejce, mouka a strouhanka na trojobal
  • ole(4 porce)j na smažení

Na bramborovou kaši:

  • 1 kg brambor
  • 150 g celeru
  • sůl
  • 100 g másla
  • mléko podle potřeby

POSTUP

  1. Brambory a celer oloupejte a nakrájejte na kostky a ve vroucí osolené vodě je vařte doměkka.

  2. Mezitím dejte do mísy maso, přidejte vejce, petrželku, nastrouhaný sýr a směs osolte a opepřete. Důkladně propracujte a vytvořte 4 placky. Postupně je obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.

  3. Na oleji usmažte placky dozlatova. Můžete je ale připravit i bez tuku v troubě s funkcí pro horkovzdušné smažení. Stačí lehce pokropit povrch olejem pomocí ručního rozprašovače a zvolit příslušnou funkci. Když využijete i připařování, bude povrch křupavější, ale nepřesušený. Tuto skvělou možnost nabízejí například nové trouby MORA.

  4. Brambory slejte, rozmačkejte a prošlehejte s máslem a teplým mlékem.

  5. Hotové řízky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem podle chuti. Jako obměnu můžete vyzkoušet do hmoty na řízky přidat sušená rajčat v oleji.

Zdroj Mora.cz  a blogerka Erika a Kapka medu