Odpalované větrníčky s borůvkovou šlehačkou

05.06.2018 15:15

 

 

PŘÍPRAVA

  • 250 g hladké mouky

  • 250 ml vody

  • 100 g másla

  • 4 vejce

  • špetka soli

POSTUP

Máslo zalijte v hrnci vodou a trochu osolte. Směs zamíchejte a přiveďte do varu. Přisypte mouku za stálého míchání vypracujte lesklé a husté těsto. Těsto přemístěte do mísy. Postupně k němu přidávejte vejce a dál míchejte kuchyňským robotem nebo vařečkou.

Plech vyložte pečícím papírem a na něj stříkejte pomocí mikrotenového sáčku s ustřiženým růžkem nebo cukrářského malé větrníky.

Větrníčky pečte v předehřáté troubě na 220°C do doby, než vytvarované větrníky vyskočí, tedy asi 7 minut. Pak uberte teplotu na 160°C a pečte pomalu dokud nezezlátnou. Troubu pootevřete a nechte větrníčky ještě asi 15 minut dojít.

Větrníčky můžete plnit tradičním žloutkovým krémem, rychlá a osvěžující varianta je borůvková šlehačka.
Do ušlehané šlehačky, nejlépe i se ztužovačem přidejte několik lžic pomačkaných borůvek s cukrem. Okamžitě naplňte a podávejte. Šlehačka má tendenci vlhnout, takže neplňte dezert do zásoby