Kachní prsa s tmavou omáčkou z lišek (nebo čerstvých hub, žampionů)

28.05.2024 12:29

PŘÍPRAVA

  • 300 g čerstvých lišek nebo jiných čerstvých hub

  • 3 šalotky

  • 3 jarní cibulky

  • 4 x kachní prsa

  • 200 ml červeného vína

  • 100 ml brandy

  • 40 g másla

  • tymián 2 snítky

  • 20 g solamylu

  • pepř, sůl

POSTUP

Houby očistíme a nakrájíme na phledné větší kousky. Šalotku nakrájíme spolu s jarní cibulkou na kolečka. 

Kůži kachních prsou nařežeme do mřížky, osolíme a opeřeme nasucho na pánvi z obou stran. Vyjmeme a dáme do tepla stranou. Do výpeku přisypeme na pánev šalotku, cibulku a nakrájené houby, orestujeme a zalijeme červeným vínem. 

Po vyvaření přilijeme brandy a necháme zredukovat. Do omáčky vrátíme kachní prsa, podlijeme 100 ml vody a pozvolna pod pokličkou dusíme deset minut.
Maso vyjmeme, do výpeku přidáme máslo a maličko podlijeme vodou, ve které jsme rozmíchali solamyl. Povaříme, osolíme, přidáme pepř a tymián.

Kachní prsa se podávají nakrájená na plátky, přelitá šťávou s houbami.Jako příloha se hodí brambory, bramborové placky a třeba i kapustičky

Fozo : pixabay