Jablkový koláč z křehkého těsta

08.10.2018 18:31

 

 

PŘÍPRAVA

  • 300 g hladké mouky

  • 8 dg tuku

  • 1 prášek do pečiva

  • 8 dg cukru

  • 1 vejce

  • 4 lžíce mléka

Náplň:

  • 10 i více nakrouhaných jablek

  • 1 vanilkový cukr

  • lžička skořice

  • kůra z jednoho citronu

POSTUP

Mouku smíchejte s kypřícím práškem, přidejte změklý tuk, cukr, mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte odpočinout v lednici.

Rozdělte na dvě poloviny. První polovinu rozválejte na placku a vyložte s ní vymaštěný menší plech. Na těsto rozetřete připravenou náplň z jablek. Náplň překryjte druhou rozválenou polovinou těsta.

Připravený koláč propíchejte vidličkou, aby se propekl stejnoměrně. Upečte v předehřáté troubě, asi na 190°C, aby jablka byla propečená a těsto mělo zlatavou barvu.