CUKETA – 13 nejlepších receptů

 

V posledních letech se cuketa tak nějak sama pozvala do kuchyně a zůstala tam. Desítky receptů to dokazují. Umí se totiž proměňovat přesně podle gusta strávníků i kuchařek. Ani sladké moučníky nejsou problém.

Recepty

1. Cuketová polévka

Potřebujete:  2 cukety 1/2 kalíšku smetany 30% 4 lžíce smetany 18% 500 ml kuřecího vývaru připraveného z Knorr bohatý bujón...

2. Rychlá dietní cuketová polévka

Potřebujete: 500 gramů cukety 100 gramů cibule 250 gramů brambor 2 stroužky česnek dle chuti majoránka, sůl a pepř Všechny...

3. Zapečené cukety

Potřebujete: 100 g čedaru 8 menších mladých cuket 3 lžíce olivového oleje špetka soli a čerstvě mletého pepře hrst...

4. Vegeteriánské cuketové karbanátky

Potřebujete: 1 cuketa středně velká mletá paprika Knorr Aromat sůl, pepř,majoránka 2-3 kusy housky namočené 3-4 stroužky...

5. Cuketová nádivka

Potřebujete: 4 vejce 30 dg strouhané cukety 3/4 hrnku strouhanky 3/4 hrnku hrubé mouky 30 dg strouhaného tvrdého...

6. Cuketové rizoto

Potřebujete: 1. pánev - základní italské rizoto 350 g rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli, Vialone) 1-2 kalíšky Knorr Bohatý bujon kuřecí...

7. Cuketové řízečky

Potřebujete: 1 cuketa 150 g strouhanky 1-2 vejce 200 g hladké mouky sůl podle chuti Omytou cuketu oloupejte a nakrájejte...

8. Grilovaný lilek s cuketou a pečenými brambory

Potřebujete: 1 lilek 1 cuketa 4 brambory 2 stroužky česneku 1 lžička provensálských bylinek 1 lžička lesního...

9. Zapékaná zelenina

Potřebujete: 400 g cukety nebo lilku 2 lžíce oliv 250 ml smetany (nebo Rama Cremefine) 2 lžíce posekané petržele (ne...

10. Cuketové řezy s třešněmi

Potřebujete: 350 g cukety třešně 1 sáček vanilkového cukru 100 ml mléka 2 vejce 1 lžíce mleté skořice 50 ml...

11. Cuketovo-kokosová buchta

Potřebujete: 4 vejce 1 vanilkový cukr 3/4 hrnku cukru 3/4 hrnku oleje 1 hrnek polohr.mouky 1 hrnek strouhané...

cukety

 Seznamování s cuketou netřeba, ale víme o ní stále málo.

 

Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Z 90% tvoří plod voda.

Cukety podporují zdraví očí a srdce (obsahují draslík, který kontroluje krevní tlak), detoxikaci a odolnost trávicího traktu proti škodlivým mikroorganismům. Jsou ideální při hubnutí - 100 g cukety má jen 15 kcal. 

Vláknina podporuje peristaltiku, pomáhá při zácpě. Stabilizuje hladinu cukru a inzulinu v krvi. 

Slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Pokud sklidíte cuketky mladé, neloupejte je.
Do stejné skupiny jako cuketa patří dýně, patizon, tykev chřestová i špagetová. Všechny tyto zeleniny se v kuchyni využívají podobným způsobem.

Co s ní


Dušení: Cuketa obsahuje hodně vody, proto je  před vložením do hrnce dobré nechat nakrájenou cuketu na čisté utěrce vypotit. 

Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smaží se oloupaná zelenina, napřed jinecháme zbavit přebytečné vody. Dobře se smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony.
Zapékání: Většinou se vydlabe dužina a část se použije do náplně. Ze zbytku je možné připravit salát nebo pomazánku.
Pečení: Nahrubo nastrouhaná se hodí i jako součást sladkých buchet a koláčů.

Uplatní se úplně všude

 

Použít v kuchyni cuketu už dávno není kulinářská exotika. Poradí si s ní začínající kuchařky i zkušené hospodyně. A repertoár se neustále rozšiřuje, ty tam jsou roky, kdy se téměř jediná  úprava skrývala za označením „cukeťák“ po vzoru tradičního bramboráku. 

Tipy na zajímavé  recepty jsme našli na www.receptynakazdyden.cz 
 

Ilustrace: clipartpanda.com