VELIKONOCE NASLADKO I NASLANO

 

Ve většině rodin se udržují tradiční zvyky – barvení vajec, ale i menu – nádivka, beránek, mazanec, pečeně, vajíčkový salát… Chutnají nám a už si bez nich neumíme tyto jarní svátky vlastně ani pořádně představit.

Za roky vývoje ale i klasické recepty prošly změnami, odlehčily se, navíc se ukazuje, že klasické kůzle, králík nebo polévka ze zelených bylinek nám může jen prospět. Takže – dáme se do svátečního pečení a vaření

Nasladko...

Každá rodina má ty vlastní osvědčené návody na přípravu beránka, mazance či jidášků, ale neuškodí je čas od času doplnit o něco nového.

Naslano...

 Když se povede počasí, bývají Velikonoce vítanou příležitostí i pro posezení s přáteli, často poprvé venku na terase nebo na zahradě. Hodí se tedy recepty na lehké jarní pohoštění, které se navíc pomůže hospodyním vypořádat s množstvím vajec, které děti leckde i vykoledují.

Velikonoční recepty

Perníkové kraslice

Postup: Heru nakrájíme na kousky. Mouku smícháme s cukrem a kakaem a prosijeme ji na změklý tuk. Přidáme med, rum, jedlou sodu, perníkové koření a vejce. Všechny přísady důkladně promícháme a vypracujeme tuhé těsto, které dáme na 2 dny do chladu odležet. Odleželé těsto...

Velikonoční beránek

Postup: Žloutky s cukrem a Herou utřeme do pěny, pak přidáme ostatní suroviny a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotou naplňte formu na beránka a pečte v troubě rozehřáté na 180°C asi 45 minut. Poznáte, že je beránek hotový tak, když zapíchnete do těsta špejli a tu vytáhnete...

Mazanec

Postup: Ze všech surovin připravíme těsto, které bude asi hodinu kynout.  Pak vytvarujeme mazance (vyjdou nám asi tak 2 velké nebo 3 malé) na pečicí papír, potřeme vajíčkem, posypeme plátky mandlí a dáme péct 180 °C cca 45minut. Příprava  190 g...

Velikonoční jidášky

Postup: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky a vše rozmícháme.Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Změklou Heru se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřeme v míse do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko, hladkou i hrubou...

Plněné soudky s nivou a ořechy

Postup: Rozválejte listové těsto na plát asi půl centimetru silný, ze kterého vykrájejte plná kolečka. Pak vykrájejte stejné množství koleček, ovšem v nich menším vykrajovátkem vytvořte uprostřed otvor. Na pečicí papír položte první sadu koleček, potřete vejcem a položte na...

Plněná vejce se šunkou a červenou paprikou

Postup: Vejce rozkrojíme, vyndáme žloutky a dáme je do misky.  Nakrájíme si cibuli, ředkvičky, šunku na drobné kostičky a přidáme je do misky ke žloutkům. Vše vidličkou rozmačkáme a smícháme s Hellmann’s Delikátní.  Přidáme čerstvě mletý pepř a sůl. Směs dáme zpátky...

Klasická vajíčková pomazánka

Postup: Uvařená oloupaná vajíčka rozmačkáme, smícháme s majonézou Hellmann’s Delikátní, Hellmann’s Gurmánskou hořčicí a nakrájenou cibulí.  Ochutíme solí a pepřem, můžeme posypat petrželkou. Příprava  4 natvrdo uvařená vejce 4 lžíce majonézy...

Club sendvič

Postup: Plátky chleba opečeme. Na spodní plátek vytlačíme trošku majonézy, přidáme listy salátu, nakrájené vejce na plátky a vytlačíme další porci majonézy.  Přidáme druhý opečený plátek chleba, kolečka rajčat, opečenou slaninu, na kterou vytlačíme poslední porci Hellmann’s...

Krevetový sendvič

Postup: Krevety naložíme minimálně na 10 minut do vína a citrónové šťávy, lehce osolíme a opepříme. Po vyjmutí z marinády je vymačkáme. Na jeden plátek chleba namažeme půlku lžíce Hellmann’s Majonézy na bagety, položíme salát, na něj krevetky, druhou část majonézy a posypeme...