Slaný koláč s kapustičkami a sýrem

PŘÍPRAVA
- 
	100 g studeného másla 
- 
	200 g mouky 
- 
	špetka soli 
- 
	50 g mletých lískových oříšků 
- 
	1 lžíce bílého vinného octa 
Na náplň
- 
	500 g růžičkové kapusty 
- 
	2 cibule nakrájené na kroužky 
- 
	60 g šunky nebo jiné uzeniny 
- 
	sůl, muškátový oříšek, pepř 
- 
	1 lžíce oleje 
- 
	200 ml smetany 
- 
	60 g sýra 
- 
	3 vejce 
POSTUP
Smícháme máslo, ocet a mouku se dvěma lžícemi ledové vody, osolíme a rychle vypracujeme těsto. Uložíme na hodinu do chladu.
Pak vytvarujeme do vymazané formy a pečeme asi 10 minut v troubě na 200°C. Dno několikrát propícháme vidličkou.
Pak vyjmeme, necháme vychladnout a na předpečené těsto navrstvíme koláčovou náplň.
Náplň: Kapustičky vaříme v osolené vodě asi deset minut, pak vyjmeme a necháme okapané vychladnout.
Na pánvi na oleji osmahneme na kroužky nakrájenou cibuli a na kostičky nasekanou šunku nebo jinou uzeninu. Sundáme z ohně a do směsi přidáme na půlky nakrájenou kapustu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr a dobře promícháme. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.
Navrstvíme na předpečené těsto, Ve smetaně rozšleháme vejce, nalijeme na připravený koláč a pečeme na 180°C asi 30 minut.
Foto: pixabay
šim
