Meruňkový koláč s mandlovými lupínky

05.08.2019 17:35

 

PŘÍPRAVA

Na ozdobu

  • moučkový cukr

  • 100 g mandlových lupínků

nádivka

  • 300 ml smetany

  • 1 citron

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • 1/2 balíčku vanilkového pudinku

  • 4 vejce

  • 50 g moučkového cukru

  • ½ kg meruněk

těsto

  • 500 g polohrubé mouky

  • 300g měkkého tučného tvarohu

  • 150 g másla nebo tuku

  • 100 g cukru

  • 1 kypřící prášek

  • 2 lžíce citronové kůry

 

POSTUP

Máslo nebo tuk na pečení rozpustíme. Koláčovou formu vymažeme. Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.

V míse smícháme tvaroh, cukr, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Do mouky přidáme kypřící prášek a přidáme ji do tvarohové směsi. Vyšleháme. Na pomoučeném válu z těsta vyválíme plát o velikosti koláčové formy a vyložíme jím vymazanou formu. Troubu předehřejeme na 175 °C.

 Vejce smícháme se smetanou, vanilkovými cukry, pudinkem, kůrou a cukrem. Dvě třetiny hmoty rovnoměrně rozprostřeme na koláč, narovnáme na ni meruňky a zalijeme zbytkem . Pečeme asi 40 minut.

Na pánvi upražíme mandlové lupínky, které cca 10 minut před koncem pečení nasypeme na koláč v troubě. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Foto: pixabay