Kuřecí casserole

08.12.2019 10:43

„Casserole“ je francouzské slovo pro „pánev,“ ale nazývá se tak každé jídlo, které se zapéká nebo vaří v jednom hrnci nebo pekáči


PŘÍPRAVA

  • 4 kuřecí stehna

  • 5 jarních cibulek

  • 2- 3 velká rajčata

  • 3 hrsti hrášku - rozmixovaného

  • 4 brambory

  • půl litru drůbežího vývaru

  • olivový olej

  • čerstvý estragon a petržel

  • bešamel

POSTUP

Do nádoby z jenského skla nebo litinového kastrolu dáme olej a na něm z obou stran opečeme kuřecí stehna. Drůbeží vývar ohřejeme, přilijeme ke kuřatům, přisolíme a opepříme. 

Brambory očistíme a nakrájíme na větší kostičky. Přidáme do hrnce a dolijeme horkou vodu tak, aby vše bylo pod hladinou. Necháme pomalu dusit pod poklicí. 

Jakmile se voda vypaří, přidáme na vrch nakrájená rajčata, nasekanou šalotku a bylinky. Zalijeme bešamelem, který rozdělíme na dvě části – jednu smícháme s rozmixovaným hráškem. 

Nádobu s jídlem strčíme do trouby na 170°C a přikryjeme na 10 minut poklicí, pak poklici odejmeme a pečeme ještě dalších sedm až deset minut, aby vznikla kůrka.. Před servírováním posypeme petrželí.

Recept je velice variabilní, kdo rád, může přidat i čerstvou papriku nebo česnek.