Čínská kyselá polévka

Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Příprava
- 
	
8 kusů sušených hub shitake
 - 
	
6 kusů sušených hub Jidášovo ucho
 - 
	
1 kus mrkev
 - 
	
2 kostky Knorr Bohatý bujon kuřecí
 - 
	
80 gramů pečeného vepřového nebo kuřecího masa
 - 
	
100 gramů tofu
 - 
	
80 gramů bambusových výhonků z plechovky
 - 
	
2 lžíce červeného vinného octa
 - 
	
3 lžíce rýžového octa (nebo bílého vinného octa)
 - 
	
1,5 lžíce sójové omáčky
 - 
	
3 lžičky mleté pálivé papriky
 - 
	
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
 - 
	
3 kusy jarní cibulky
 - 
	
1 vejce 1,2 litr vody
 - 
	
soli podle chuti
 - 
	
pepř podle chuti
 
Postup
 
V jedné nádobě zalijeme horkou vodou houby shitake a ve druhé Jidášovo ucho. Necháme je stát asi 20 minut.
K varu přivedeme 1, 2 litru vody, ve které rozpustíme bujón.
Mezitím na nudličky nakrájíme slité a propláchnuté bambusové výhonky a oloupanou mrkev. Tofu a maso nakrájíme na kostičky. Octy smícháme se sójovou omáčkou.
Když houby změkly a nabyly, nakrájíme je na plátky. Vhodíme je do horké polévky a vaříme je 5 minut. Asi 0,5 dl láku, který zbyl z hub shitake, smícháme se škrobem.
Do polévky vlijeme ocet se sójovou omáčkou, přidáme také tofu, maso, bambusové výhonky a mrkev. Přidáme pálivou papriku. Vlijeme také rozředěný škrob. Vařme 3-4 minuty.
Vejce našleháme a vlijeme do polévky. Podle chuti osolíme, opepříme.
Nakrájíme očištěnou cibuli a přidáme do polévky. Polévku můžeme ozdobit ještě natenko nakrájenou chilli paprikou. Podáváme horkou.
 
