Jahodový džem s bezovými květy

Potřebujete

  • 850 g jahod, 

  • 3–4 květenství bezu nebo cca 60–70 ml bezového sirupu  

  • JamFix 3:1 Labeta

  • 300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)

  • 1 citron nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta

  • bezové květy mohou být i sušené (3–4 lžíce)

  • Pokud použijete sirup, uberte cukr (cca o 50 g, max. 100 g méně)

Postup

  1. JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. 

  2. V případě, že používáte čerstvé bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Stejný postup je se sušenými květy. 

  3. V případě sirupu si dle chuti upravte poměr cukru a sirupu. 

  4. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. 

  5. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.