Zapečené brambory s rajčaty a cibulí

07.12.2018 16:09

PŘÍPRAVA

  • 1 kg brambor

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1/2 kg rajčat

  • sůl a pepř

  • čerstvý rozmarýn

  • 100 g strouhaného parmazánu

  • 4 lžíce zakysané smetany

  • 4 lžíce mléka

  • 10 černých oliv bez pecek

  • 2 cibule

POSTUP

Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory nakrájejte na tenké plátky. Rajčata omyjte, vykrojte tvrdou stopku a nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka.

Zapékací mísu vymažte olejem. Na dno dejte vrstvu brambor, osolte, vrstvu cibule, rajčat a osolte, opepřete a posypejte sýrem a několika jehličkami rozmarýnu. Zakápněte mlékem s rozmíchanou smetanou. Dál střídavě vrstvěte brambory, cibuli, rajčata a sýr, vždy zalijte smetanovým mlékem. Poslední vrstva by měla vyjít na rajčata.

Zapékací mísu vložte do trouby pokrm pečte asi 30 minut. Pak rajčata posypte zbylým sýrem a ozdobte rozmarýnem a olivami. Nechte dopékat asi 15 minut.