Špenátové lasagne: recept na odlehčenou italskou klasiku

05.05.2025 10:43

Krémové lasagne jsou oblíbenou pochoutkou, která nabízí nespočet různých variací. Co je pro svou rodinu nebo přátele tentokrát připravit ve variantě se špenátem? 

Do lahodné kombinace jemných obdélníkových těstovin, krémové bešamelové omáčky a svěžího špenátu se s chutí pustí nejen zapřísáhlí vegetariánové, ale i všichni milovníci italské kuchyně. 

PŘÍPRAVA

Počet porcí: cca 6 (1 středně velký plech), doba vaření: 55 minut

  • 1 lasagne

  • sýr na strouhání – ideálně parmazán

  • 30 g másla

  • 8 lžic hladké mouky

  • 750 ml mléka

  • muškátový oříšek

  • 2 stroužky česneku

  • 1 středně velká cibule

  • 120 ml smetany na vaření

  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP
Připravte si středně velký hrnec na bešamelovou omáčku a rozpusťte v něm máslo. Poté do něj přidejte mouku a vymíchejte ji metličkou do jemna. Přidejte mléko pokojové teploty a vše dobře rozmíchejte. Omáčku osolte, přidejte do ní bobkové listy a nastrouhejte asi čtvrtku muškátového oříšku. Bešamelovou omáčku vařte do zhoustnutí, tedy zhruba 15 minut.

V dalším hrnci si rozmrazte špenát tak, že ho zalijete malým množstvím vody a necháte ho chvíli pod pokličkou. Poté slijte přebytečnou vodu a rozmražený špenát okořeňte. Ke špenátu vhoďte cibuli i česnek pokrájené na drobné kousky. Přidejte ještě smetanu a za stálého míchání vše krátce povařte.

Středně velký pekáček vymažte máslem a začněte s vrstvením. Na dno pekáčku dejte bešamelovou omáčkou a na ni rozprostřete plátky nevařených lasagní. Na lasagne rovnoměrně rozetřete asi 1/3 špenátu. Uvedené množství vyjde přibližně na 4 vrstvy bešamelu a 3 vrstvy špenátu. Poslední vrstvou je opět bešamelová omáčka, na kterou nasypte strouhaný sýr. Lasagne pečte v předehřáté troubě asi 35 minut při 190 stupních. 

Dobrou chuť!
Zdroj: MORA