Moravský vrabec s bramborovým knedlíkem

22.01.2017 21:43

Pomalu vypečení vrabci jsou radostí na talíři

Moravský vrabec s bramborovým knedlíkem je pro většinu Čechů téměř božská mana. Přitom recept je naprosto jednoduchý. Záleží vlastně jen na výběru masa a na způsobu jeho upečení. A pak to chce ještě trošku kuchařské rutiny a je hotovo. 

Já jsem si tradiční postup vylepšila pomalým pečením v litinovém pekáči. A byla to trefa. Výsledek, a to ani trochu nepřeháním, předčil veškerá moje očekávání.  Eva Vondráčková 

Autorka pojala i recept netradičně -– prošpikovala ho svými průpovídkami


PŘÍPRAVA  pro 4 -6 osob

  • ½ kg libového bůčku

  • ½ kg vepřového plecka

  • 2 větší cibule

  • 2 stroužky česneku

  • kmín

  • sůl

  • voda na podlití


POSTUP

S vrabci se kalorie počítat moc nedají. Já se snažím jíst zdravě a tak volím alespoň kompromis: libový bůček, půl na půl s libovým pleckem. 

  1. Maso nakrájíme na kostky cca 4x4 cm, osolíme, okmínujeme, přidáme nakrájenou cibuli a lisovaný česnek a vše pěkně čistou rukou promícháme.  Nakonec podlijeme asi tak 1,5 dcl vody a…

  2. Pozor a tady je změna!! Žádné dušení, pečení, obracení a další podlévání. Žádné pobíhání kolem rozpálené trouby. Pekáč hezky vezmeme, přiklopíme, šoupneme do trouby na 110 stupňů a jdeme spinkat!

  3. Kdo spí v průměru 6 hodin, nechť ví, že pro pomalu pečené vrabce je to tak akorát. Ráno to v kuchyni božsky voní, přispěcháme k troubě a je téměř hotovo. Vrabci jsou jako dort, tak je ještě maličko odklopené na cca 10 minut ožehneme, aby se dostavila  ta správná barvička. 

  4. Pak maso vyjmeme, šťávu (v troubě nebo na plotně) zredukujeme na omastek, zaprášíme trochou hladké mouky, podlijeme cca 1,5 dcl vody a necháme ještě v troubě pár minut provařit. 

  5. Nakonec vložíme zpět maso. Servírujeme s bramborovým knedlíčkem, jako další přílohu můžete přidat zelí, nebo špenát.

     A je to. Mimochodem fakt božská mana!