RÖSTI – švýcarská pochoutka
Švýcarská specialita se nejprve objevila v okolí Bernu, a odtud se rozšířila do všech oblastí Švýcarska.
Rösti byly původně snídaní (farmáři si kousky bramborové placky namáčeli do kávy s mlékem), dnes se servírují spíše jako příloha nebo jako hlavní chod.
Návodů, jak přichystat chutné rösti, existuje velké množství a ani sami Švýcaři se nemohou shodnout, který je nejlepší.
Předvařit brambory, nebo je zpracovat syrové? Strouhat nebo krájet? Opékat je jen z jedné strany, nebo z obou?
K základní ryze bramborové variantě se přidává nejčastěji opečená cibulka, smažené vajíčko, slanina, šunka, ale i rajčata, salát, čerstvé bylinky, sýr nebo jablka.
Příprava
-
1 kg brambor
-
kousek másla
-
lžička soli
Postup:
Nastrouhané nebo pokrájené brambory se smaží (asi 10 minut) na másle, kvalitním olivovém oleji, případně na vepřovém sádle.
Rösti připravené na másle mají jemnější chuť, ale nikdy nebudou tak křupavé, jako ty smažené na sádle.
Když je spodní strana opečená dozlatova, rösti se obrací pomocí talíře nebo druhé pánve.
Na pánvi se znovu rozehřeje máslo a koláč na něj sešoupneme syrovou stranou dolů. Peče se 10 minut a ihned servíruje.