Zelná polévka s klobásou a domácím škvarkovým rohlíkem

 

 

 

PŘÍPRAVA

  • 300g nakládaného zelí

  • 4 střední brambory

  • 2 cibule

  • 5 stroužků česneku

  • 70g vepřového sádla

  • 200ml smetany

  • 200g kvalitní klobásy

  • 2 lžíce cukru

  • 2 lžíce sladké papriky

  • sůl, pepř

  • bobkový list, kmín

  • 1 vanička Knorr Bohatý bujón hovězí

 

Na škvarkové rohlíky

  • 500g polohrubé mouky

  • 300ml mléka

  • 2 vejce

  • 100g vepřového sádla

  • 130g škvarků

  • 40g droždí

  • lžička cukru

  • sůl

  • kmín, hrubozrnná sůl

 

 

POSTUP

Na sádle orestujte cibuli, přidejte kmín a až zesklovatí a získá hnědou barvu, orestujte společně s nakrájenou klobásou a utřeným česnekem, který se na sádle hezky rozvoní. Zasypte paprikou a zalijte vodou. Vložte nakrájené zelí, bujon pro silné a plné dochucení, bobkový list a dle chuti i chilli papričku. Vše pomalu vařte do změknutí zelí.

Bokem si do měkka uvařte brambory, které do polévky přidáte i s vodou, ve které se vařily. Dochucuje se solí, pepřem, cukrem a případně zahustěte jíškou. Při podávání se škvarkovými rohlíky není zahušťování podmínkou.
 

Rohlíky:

Na škvarkové rohlíky si připravte jednoduché těsto. Z droždí, třetiny dávky mléka, cukru a dvou lžic mouky udělejte kvásek a nechte vykynout.
Ve velké míse smíchejte zbytek mouky a mléka s kváskem, přidejte na hrubo umleté škvarky, sůl, jedno vejce, rozpuštěné sádlo a vypracujte v tuhé těsto, které nechte v teple vykynout na dvojnásobný objem.

Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte na tenký obdélník a nakrájejte na trojúhelníky, které od širší strany rolujte do mírně prohnutého rohlíčku.
Položte na pečící papír, potřete rozšlehaným vejcem, posypte solí a kmínem a při teplotě 190°C pečte do zlatova.

 

 

< Zpět