Kapr jinak – v citronové omáčce

 
Suroviny:
  • 1 kapří hlava

  • 500 g odřezků z kapra

  • 75 g mlíčí nebo jiker

  • 200 g mrkve

  • 200 g kořenové petržele

  • 200 g celeru

  • 1 cibule

  • 2 starší rohlíky (nebo žemle)

  • 3 lžíce másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 5 kuliček pepře

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 bobkový list

  • sůl, muškátový květ nebo oříšek

Postup:

1 Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždy nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.

2 V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět (jak jinak :) orestujte dozlatova.
 

Recept podle šéfkuchaře Radka Pálky