Silvestrovské hodování * naslano i nasladko * klasické i orginální
Slané řecké rohlíčky
![](https://19626ef373.clvaw-cdnwnd.com/074e5f6999cd19f89c3cd4c2c0e8f1d1/system_preview_detail_200021710-bd4eebe494/6_6581_slane-recke-rohlicky_l.jpg)
Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Příprava
těsto
-
500 gramů hladké mouky
-
25 gramů instantního droždí Dr. Oetker
-
100 gramů Hery
-
2 žloutky
-
3 lžičky soli
-
2,5-3 dl vlažného mléka
náplň
-
200 gramů šunky
-
1 vejce
-
hrubá sůl na ozdobení
Postup
Droždí rozpusťte v troše mléka, poté s ostatními ingrediencemi vypracujte těsto konzistencí podobné štrúdlovému. Uložte na teplé místo a nechte kynout. Když vykyne, položte jej na moukou posypanou desku a vytáhněte na obdélník o rozměrech 60 × 30 cm. Kratší stranu v polovině rozřízněte a vyřezávejte trojúhelníky.
Šunku nakrájejte na pláty 5 × 0,5 cm a pokládejte je podélně na trojúhelníčky. Těsně srolujte směrem ke špičce, položte na plech pokrytý pečicím papírem a tvarujte na rohlíčky. Povrch potřete vajíčkem, dozdobte zbylou šunkou. Nechte ještě jednou vykynout. Před pečením potřete znovu vajíčkem a posypte hrubou solí.
Pečte v troubě předehřáté na 210 °C asi 15–20 minut.