Lahůdky, pochoutky, mlsky – hodujeme na Silvestra

 

 

- mš-

Foto: receptynakazdyden.cz a pixabay

prosinec  2017

Poslední den v roce se oslavuje. Jídlem, pitím, zpěvem – každý podle svého gusta. Na stole však nesmí chybět dobroty, které se na něm objevují třeba jen jednou v roce.

Pohoštění na Silvestra bývá pestré, nápadité, mnoha chutí a hlavně lákavě barevné. Po sladkých Vánocích se silvestrovský stůl sice dortíkům a cukroví nevyhýbá, ale  přednost má ladění naslano. 

Výborným doplňkem k slaným chlebíčkům, jednohubkám a pomazánkám je ovoce a také zelenina. Takový ananas naplněný kousky ovoce je opravdu parádní pochoutkou. 

 

Pohoštění na poslední den roku 

bývá pestré, nápadité, mnoha chutí a hlavně lákavě barevné. Po sladkých Vánocích se silvestrovský stůl sice dortíkům a cukroví nevyhýbá, ale  přednost má ladění naslano. 

Výborným doplňkem k slaným chlebíčkům, jednohubkám a pomazánkám je ovoce a také zelenina.  

Silvestrovská klasika

* Už dlouho patří k favoritům silvestrovského stolu slané drobné pečivo, jako jsou nejrůznější paštičky, tyčinky, preclíčky a taštičky, ať už plněné (většinou sýrem nebo uzeninou, nebo jen sypané solí, sezamem, mákem a kmínem.

  • * Delikatesou jsou plněná vejce. Samozřejmě že to nemusí být opěvovaný kaviár, ale pochutnáme si i na lososové pěně, sýrových pomazánkách.  Hlavní je technika zdobení, která by měla být na poslední den  roku obzvlášť pečlivá. 

Silvestrovské pohoštění má velkou výhodu, vše se dá připravit i den předem, aby pak nebylo potřeba donekonečna postávat u plotny nebo trouby.  

Předpečené pečivo se pak těsně před podáváním ohřeje v mikrovlnce nebo troubě, připravené saláty a pomazánky se dají namazat na poslední chvíli, event doplnit mísy v případě, že se hosté do nabídnutého pohoštění pustí příliš razantně. 

 

* Na stole by neměla chybět mísa s pěkně a ozdobně nakrájenými plátky i exotického ovoce nebo salátem ze zeleniny. Tříbí a doplní chutě. Foto D

* Silvestrovské pohoštění nemusí být samozřejmě jen studené, dobře se k němu hodí malé jednohubkové karbanátky, (nesmažené, ale pečené v troubě), teplá šunka nebo minipárečky. 

* Alkoholické nápoje se vyplatí vždy v dostatečné míře doplnit těmi nealkoholickými – džusy, šťávami nebo čistou minerálkou.

 

-mš-

Foto: receptynakazdyden a pixabay

prosinec 2016