Soutěž o Sovákovu kuchařku

Kdo získá knihu plnou skvělých receptů a humorného vyprávění manželky slavného herce Jiřího Sováka? 

Ze soutěžních "cuketových receptů" jsme vybrali tři, které můžete sami vyzkoušet. Cena poputuje k výherkyním Kláře Šimečkové z Prahy, Jitce Kottové z Prachatic a Slávce Jindřichové z Přeštic.

Cukety s těstovinami a  sýrem

Tento recept jsem kdysi našla v kuchařce zaměřené na dělenou stravu. Rodině zachutnal, a tak se vaří bez ohledu na to, zda někdo hubne nebo ne. Opravdu stojí za to vyzkoušet. 

Klára Šimečková, Praha

 

  • těstoviny  (podle počtu strávníků) 

  • cca 800 g cuket

  • lžíce másla

  • 3 stroužky česneku

  • 2 lžičky vegetariánského zeleninového bujónu

  • 1 – 2 žloutky

  • 2 – 3  lžíce smetany

  • 50 g goudy nebo jiného sýra

  • sůl, pepř

 

Máslo se rozpustí na hlubší pánvi, nasypou se k němu cukety nakrájen; na kostičky, osolí se. Cuketa pustí vodu, nechte ji tedy vyvařit a pak podlijte.

Okořenit lisovaný česnekem a vegetariánským bujónem. Dusí se cca 15 minut.

Pak přidat žloutky ušlehané ve smetaně, několik minut prohřát a stáhnout z plotýnky.

Do hotové směsi&s se dají vmíchat uvařené těstoviny nebo se naopak směs navrství; na uvařené těstoviny libovolného tvaru. Hotový pokrm posypte strouhanou goudou.

 

Cuketové lasagne

U nás doma jsou lasagne poměrně oblíbené. Bez masa by to, bohužel, nešlo, proto jsem tam musela "vpašovat" uzené. Pro vegetariány je samozřejmě možná i bezmasá varianta.

Jitka Kottová, Prachatice

 

  • 600 g cukety

  • 500 g rajčat

  • 1 balení těstovin lasagne 

  • 1 cibule 

  • 6 – 10 stroužků česneku (podle obliby)

  •  sůl, mletý pepř, drcený kmín

  • velká hrst čerstvého koriandru + další bylinky, které máme k dispozici

  • 80 g anglické slaniny 

  • 200 g uzeného masa 

  • 200 g tvrdého sýra

  • 180 g hladké mouky

  • 150 g másla,100 ml mléka

  • 2ks  červené a žluté papriky 

  • rajčatový protlak

Cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a společně osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Po částečném zchladnutí vmícháme rozmačkaný česnek.

Cuketu, rajčata a papriky nahrubo nakrájíme, smícháme s cibulí a slaninou a podusíme .

 Uzené a papriky pokrájíme na kostičky, koriandr posekáme nadrobno, přidáme ke směsi. 

Osolíme, opepříme, podle chuti můžeme přidat i jiné bylinky – saturejku, tymián, libeček,...

Zalijeme rajčatovým protlakem

V malém rendlíku si z másla, hladké mouky a mléka připravíme bešamelovou omáčku.

Připravíme si zapékací pekáček a vrstvíme: směs zeleniny, vrstvu těstovin, zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a opakujeme dokud máme co vrstvit

 Vložíme do vyhřáté trouby. Upečeme dorůžova (180°C, cca 60 minut).

Podáváme teplé nebo studené s čerstvou zeleninou.

 

Cuketová nádivka

 

V maminčině kuchařce jsem našla vložené papírky s recepty psanými rukou. Jeden z nich byla právě tahle cuketová nádivka. Tak jsem ji vyzkoušela a mohu vřele doporučit. 

Slávka Jindřichová, Přeštice

  • 400 g cukety

  • 200 g nastrouhaného eidamu

  • 150 g na kostičky nakrájeného salámu

  • 5 vajec

  • 1 hrnek strouhanky

  • ¼ hrnku oleje

  • 2 stroužky česneku

  • sůl, pepř, vegeta, 1 prášek do pečiva

  • hrst nasekané petrželky

 

Nakrájenou cuketu, salám a eidam spojíme s rozšlehanými vejci. 

Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, vegetu, prášek do pečiva a petrželku. 

Těsto vlijeme do vymazaného pekáče a 30 minut pečeme v předehřáté troubě.

Podáváme s vařenými brambory nebo chlebem.