Zapečený koláč s růžičkovou kapustou

 

 

PŘÍPRAVA

  • 250 g mouka (polohrubá)

  • 1 lžička cukr

  • 20 g droždí

  • sůl

  • 100 g máslo

  • 500 g růžičková kapusta (čerstvá nebo mražená)

  • 400 g smetana (zakysaná)

  • 3 vejce

  • 2 cibule

  • černý pepř

  • muškátový květ

  • tuk (na vymazání) formy

POSTUP

V míse smícháme mouku s půlkou lžičky soli a cukrem.Přidáme rozdrobené droždí, asi 50 ml vlažné vody a změklé máslo.

Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout.

Mezitím očistíme kapustičky, větší růžičky překrojíme a v osolené vodě povaříme 1 – 2 minuty. Scedíme je, v ledové vodě zprudka ochladíme a necháme dobře okapat.

V misce důkladně smícháme zakysanou smetanu s vejci, podle chuti ještě osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Těsto rozválíme na kulatý plát, který vložíme do vymazané formy a pevně přitiskneme k okraji. 

Cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. 

Na těsto rozdělíme kapustičky, přelijeme je směsí smetany a vajec, poklademe cibulí a dáme péct. Když začne povrch koláče zlátnout, snížíme teplotu přibližně na 130 °C a posypeme nastrouhaným sýrem, pečeme, dokud se vaječná zálivka nesrazí.

Foto: pixabay

< Zpět