Pomazánka z lískových oříšků a čokolády

 
 

Příprava

  • Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 1 hrníček lískových oříšků

  • 2 lžíce dobrého rostlinného nebo ořechového oleje (nejlépe z lískových oříšků)

  • 1 lžíci holandského kakaa

  • 1–3 lžíce cukru

  • 2 větší špetky soli – nebojte se jí, vyváží sladkost čokolády

  • špetku kardamomu

  • 200 g mléčné čokolády (nebo mix mléčná a hořká 70 % kakaa)

Postup

Na plechu vyloženém papírem na pečení opečte lískové oříšky, až se začne uvolňovat slupka – při 180 stupních to trvá cca 10 minut. Bedlivě je hlídejte, aby se nespálily a nezhořkly. 

Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na menší kousky. Ještě horké oříšky přesypte do čisté utěrky a promněte, abyste odstranili slupky. 

Hned potom je dejte do mixéru, přidejte sůl, kakao, olej a cukr podle chuti a rozmixujte na jemnou pastu – párkrát bude nutné mixér vypnout a seškrábnout oříšky, které ulpí na stěnách nádoby. 

Poté přilijte rozpuštěnou čokoládu a dále mixujte, až je textura hladká a jemná. Přelijte do čisté skleničky a uchovejte v chladu. 

Před podáváním nechte chvilku povolit při pokojové teplotě a servírujte s čerstvými křupavými croissanty. 

< Zpět