Bramborová polévka
Příprava
-
1 mrkev
-
¼ celeru
-
1 petržel
-
1 cibule
-
½ pórku
-
několik růžiček květáku
-
½ kedlubny
-
4 brambory
-
Hrst hub
-
sůl, pepř, majoránka,
-
několik stroužků česneku
-
2 lžíce másla
-
jíška z mouky a másla
Postup
Na másle orestujte nakrájenou zeleninu (nemusí být nutně všechny druhy, mrkev a celer by však neměly chybět).
Zalijte vodou, osolte a nechte vařit spolu s nakrájenými bramborami. Přidejte hrst hub, majoránku, pepř – vše podle chuti.
Před dokončením polévky přidejte prolisovaný česnek, jíšku a ochutnejte. Dosolte a dopepřete. Můžete přidat jarní cibulku, plochou petržel nebo pažitku.
Polévku můžete také před podáváním rozmixovat na krémovou konzistenci.
Foto: pixabay