Steak se smetanovými brambory a chřestem

17.07.2019 10:37

 

Nejprve si připravte smetanové brambory, nejlépe den předem. Budou se lépe krájet.

  • 1 kg brambor

  • 300 ml smetany ke šlehání

  • 50 g másla

  • muškátový oříšek

  • sůl a pepř

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, naskládejte vrstvu brambor, osolte, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem a zalijte trochou smetany.Ve vrstvení brambor pokračujte a postupujte u každé vrstvy stejně dokud nebude miska plná. Pečte v troubě na 18°C. Po hodině pečení vyndejte z trouby, na horní vrstvu brambor přidejte máslo a ještě 30 minut zapékejte. Jestliže jídlo před podáváním necháte vystydnout a posléze znovu ohřejete, směs se proleží a jednotlivé porce budou při krájení velmi úhledné.

  • 800 g telecí pečeně

  • 160 g chřest

  • 50 g olivový olej

  • 60 ml bílé víno

  • 40 g máslo

  • 60 g bylinkové máslo

  • zakysaná smetana

  • sůl, pepř

POSTUP

Telecí pečeni osolte, opepřete a dejte do pekáčku s několika plátky másla a třemi lžícemi oleje zprudka opéct. Pak podlévejte a pečte do změknutí. 

Ve výpeku na pánvi rozehřejte bylinkové máslo, přidejte bílé víno a lehce provařte. 

Do hotové omáčky vmíchejte lžíci zakysané smetany. 

Na talíř klademe smetanové šťouchané brambory, vařený čerstvý chřest a steak, který zalejeme šťávou z výpeku, másla a vína.

Foto: pixabay