Šneci s medovou polevou
PŘÍPRAVA
Těsto:
-
400 g hladké mouky
-
0,5 lžičky soli
-
250 ml vlažného mléka
-
20 g čerstvého droždí
-
50 g cukru
-
1 žloutek
-
4 lžíce změklého másla
-
náplň:
-
180 g změklého másla
-
80 g krystalového cukru
-
2 lžíčky mleté skořice
-
4 lžíce mletých ořechů
poleva:
-
150 g moučkového cukru
-
4 lžíce rozpuštěného másla
-
2 lžíce medu
-
0,5 lžičky vanilkového extraktu
POSTUP
V míse smícháme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek a zbylé mléko, žloutek, máslo a vypracujeme hladké těsto s pomocí ručního hnětače.
Těsto necháme nakynout, vyklopíme z mísy na vál a rukama ještě silně prohněteme. Zabalíme do folie a nejlépe minimálně hodinu necháme znovu odpočinout.
Na pomoučeném vále rozválíme z těsta na obdélník cca 45x25 cm. Na celou jeho plochu rozetřeme směs másla, cukru, skořice a oříšků. Srolujeme po delší straně a šev stiskneme dospodu. Roládu nakrájíme na kousky široké 3-4 cm a naskládáme na plech vyložený papírem.
Šneky necháme ještě asi půl hodiny kynout. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a pečeme cca 30 minut.
Zchladlé šneky polejeme polevou z cukru, másla a medu. Necháme zaschnout.
Foto:Pixabay