Šneci s medovou polevou

29.05.2025 14:30

PŘÍPRAVA

Těsto:

  • 400 g hladké mouky

  • 0,5 lžičky soli

  • 250 ml vlažného mléka

  • 20 g čerstvého droždí

  • 50 g cukru

  • 1 žloutek

  • 4 lžíce změklého másla

  • náplň:

  • 180 g změklého másla

  • 80 g krystalového cukru

  • 2 lžíčky mleté skořice

  • 4 lžíce mletých ořechů

poleva:

  • 150 g moučkového cukru

  • 4 lžíce rozpuštěného másla

  • 2 lžíce medu

  • 0,5 lžičky vanilkového extraktu

POSTUP

V míse smícháme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek a zbylé mléko, žloutek, máslo a vypracujeme hladké těsto s pomocí ručního hnětače.

Těsto necháme nakynout, vyklopíme z mísy na vál a rukama ještě silně prohněteme. Zabalíme do folie a nejlépe minimálně hodinu necháme znovu odpočinout.

Na pomoučeném vále rozválíme z těsta na obdélník cca 45x25 cm. Na celou jeho plochu rozetřeme směs másla, cukru, skořice a oříšků. Srolujeme po delší straně a šev stiskneme dospodu. Roládu nakrájíme na kousky široké 3-4 cm a naskládáme na plech vyložený papírem. 

Šneky necháme ještě asi půl hodiny kynout. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a pečeme cca 30 minut.
Zchladlé šneky polejeme polevou z cukru, másla a medu. Necháme zaschnout.

Foto:Pixabay