Sestra mě uráží a zesměšňuje

21.01.2018 13:47

 

Je mi pětadvacet a moje o čtyři roky starší sestra mě už od dětsví stále ponižuje. Dává mi najevo, že jsem "ta hloupá", vše, co řeknu, odbyde úšklebkem nebo nějakou štipavou poznámkou. A s chutí to dělá i před ostatními. 

Hodně tím trpím, vždy jsem k ní vzhlíža jako k "velké sestře", zatímco pro ni jsem byl jen "malej capart". Moje kamarádka má také starší sestru, ale naopak se o ni starala jako by byla její děcko. 

Nevím, co už mám udělat, abychom náš vztah změnily.  Míla K., Kutná Hora

 

Je to klasický model –- starší versus mladší sourozenec. Vaše sestra byla do čtyř let jedináčkem, kterého všichni obdivovali a hýčkali. Najednou se objevil malý "vetřelec", na kterého se upnula veškerá pozornost  a ona byla teď  "ta druhá!

Tyto děti hodně trpí, protože rodiče se k nim chovají tak, jako že by už byly rozumné a mají tedy chápat, že malý tvoreček potřebuje víc pozornosti. Jenže čtyřleté dítě to pochopí těžko. Svůj hněv proto obrácí proti malému sourozenci.

Sourozenecká žárlivost nezná "bratra", starší dítě svede na mladší vinu za všechny nezdary, častuje ho ošlklivými slovy,  dělá mu naschvály, nezřídka i uhodí. A bohužel tato nevraživost někdy  přetrvává do dospělosti, kdy má stále pocit, že rodiče tomu mladšímu dopřávají více sympatií, tolerance, péče.

Co s tím?  Zkuste si nejprve o všem promluvit se setrou mezi čtyřma očima. Pokud to nepomůže, pak neváhejte zarazit jí její chování vůči vám, které předvádí před celou rodinou. Řekněte ji od plic, také před všemi, co si o jejím dětinském jednání myslíte.