Prevence zánětů močového měchýře

05.10.2019 18:00

Radí MUDr. Josef Stolz, MBA, primář kliniky UroKlinikum Praha

Chladnější počasí, především pak ranní mrazíky cestou do práce nebo večerní popíjení s přáteli, nahrává nejrůznějším nemocem – ať už je to chřipka nebo pouhá viróza. 

Častým problémem bývá i zánět močového měchýře, a to hlavně u žen, které mají kratší močovou trubici a jsou proto k tomuto onemocnění náchylnější. 

V chladnějším počasí může být zánět měchýře způsobený v důsledku nedostačujícího oblékání. Ženy rozhodně nemusí oblast ledvin ani podbřišku přehřívat, důležité je ale mít dané partie zakryté. 

Při sezení venku pomůže například šátek obmotaný kolem pasu nebo košile zastrčená do kalhot, vhodné jsou také kalhoty či sukně s vyšším pasem. Zcela nevhodné je pak sedět na studené zemi. 

Stejně jako po celý rok, i na podzim je pak velice důležité dodržovat pitný režim, a to například pomocí bylinných čajů nebo obyčejné vody. Opakování, matka moudrosti – vypít bychom měli alespoň 2 litry tekutin denně, neuškodí ale až 3 litry.

Nevynechávejte ani pravidelnou dávku vitaminu C. Ženy by neměly zapomínat na pravidelnou hygienu, například během menstruace, a také se vyvarovat nošení takzvaných „tang“, jejichž tenký proužek látky může lehce přenést bakterie z oblasti konečníku do oblasti močové trubice. 

Obzvlášť na podzim by měli všichni, ženy i muži, zařadit do svého jídelníčku více močopudných potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky, aby se močové ústrojí pročistilo od zadržené moči a bakterií.