Polévka čočková

PŘÍPRAVA
- 
	
1 hrnek opláchnuté čočky
 - 
	
1 l vody
 - 
	
2-3 stroužky nasekaného česneku
 - 
	
2 cibule nakrájená na větší kusy
 - 
	
Hrst nakrájeného řapíkatého celeru
 - 
	
2 mrkve
 - 
	
4-5 rajčat na osminky
 - 
	
sůl, pepř
 - 
	
šťáva z jednoho citronu
 - 
	
2 brambory
 - 
	
vývar hovězí, event. nakrájené uvařené hovězí mas
 - 
	
2 lžíce octa, olej
 
POSTUP
Čočku vařte na mírném ohni minimálně hodinu. Měla by být lehce rozvařená. Dá se použít i papinův hrnec.
Na troše oleje nebo másla zpěňte česnek a cibuli, přidejte nakrájený celer a mrkev, rajčata a na kostičky nakrájené brambory.
Vlijte uvařenou čočku a dál vařte. Občas zamíchejte.
Vařte další půhodinu. Pak dodejte do polévky pepř, citron nebo ocet a trochu cukru. Polévka se má před servírováním mírně odležet. Dá se ještě přisolit, opepřit nebo vmíchat jarní cibulku či koriandr.
