Pečeně Wellington

30.11.2019 14:39

PŘÍPRAVA

Pro 4 strávníky

  • 600 g svíčkové nebo 2 vepřové panenky

  • 1 balení listového těsta

  • 2 žloutky

  • šalotka

  • listový špenát

  • 20 dg žampionů

  • sůl, pepř

  • bylinky (tymián, rozmarýn apod.)

  • lžíce ostré hořčice

  • 15 dkg na plátky nakrájené slaniny

  • libovolná zelenina na přílohu

  • máslo olej,

  • hrubozrnná sůl

 

POSTUP

Očistěte žampiony nakrájejte najemno a dejte do kastrolu na máslo. 

Houby opečte, osolte, opepřete a přidejte nasekané bylinky a jemně nasekanou šalotku. 

Na pánvi opečte maso ze všech stran, osolte a opepřete.

Na rozválené linecké těsto, rozdělené na 4 části, položte plátky slaniny, listy špenátu a pokryjte tenkou vrstvou žampionů. 

Maso potřené hořčicí uložte do středu a začněte opatrně balit. Těsto musí pevně obalovat náplň. Okraje těsta potřete vejcem, bude lépe držet. Zkontrolujte, že nikde nevznikl otvor nebo netěsnost, ze které by při pečení unikala šťáva. 

Pekáč vyložte pečícím papírem. Na něj naskládejte připravené balíčky těsta a potřete žloutkem. Posypejte hrubozrnnou solí a vložte do trouby.

Panenka by měla zůstat v troubě minimálně 25 minut, kdy těsto zezlátne a maso uvnitř bude růžové, stejně tak i svíčková, bude po této době pěkně akorát.

Upečené balíčky masa nechte ještě 5 – 10 minut na pekáči odpočívat, teprve pak každý můžete servírovat. Krájejte velmi ostrým nožem až na talíři.

Jako přílohu můžete podávat bramborovou kaši nebo dušenou zeleninu na másle a bylinkách.