Partner nesnáší sešlosti mých příbuzných

21.01.2018 13:57

Moje rodina je hodně rozvětvená a zvyklá scházet se při každé významné události –  při narození dětí, oslav výročí, Vánoc atd. Pokud se jich můj partner zúčastní, chová se zcela nevhodně, dává najevo, že ho to nebaví.

V jeho rodině  to a bylo naprosto naopak. Velké rodinné sešlosti "neprovozovali",  pouze návštěvy jeho rodičů jsou takřka každotýdenní povinností. Bydlí kousek od nás, takže nějaké výmluvy na dlouhé cestování apod. nepřipadají podle nichdo do úvahy. Kdybych nešla, partner by byl naštvaný a rodiče podezřívaví, že s námi  něco asi není v pořádku.

Eva S., Chodov

 

Je přirozené, že partneři si do manželství či partnerství přinášejí i zvyky ze svých původních rodin a společně se pak "dopracují" k vlastní podobě.
Bránit partnerce v setkávání se svými příbuznými, byť jen nevhodným chováním, je však "nepartnerské" . Vždyť i vy jste musela přijmout jeho zvyklost – pravidelné návštěvy u  jeho rodičů, které, jak vyznívá z vašich slov, vám také nejsou příliš po chuti. 

Jediné řešení je rozumná domluva. Začněte tím, že nebudete vyžadovat na partnerovi návštěvu vašich  všech příbuzenských události a  žádejte od něj ústupek i z jeho strany. Například, že vy budete chodit na návštěvu ob týden apod. Anebo ho nechte,  ať si sám navrhne, jaký kompromis bude chtít udělat.