Musaka
PŘÍPRAVA
-
500 g mletého masa
-
olivový olej
-
300 ml vývaru1 cibule
-
5 stroužků česneku
-
5 stonků řapíkatého celeru
-
2 větší lilky
-
6 lžic protlaku rajčatového
-
400 g brambor
-
máslo
-
2 lžíce hladké mouky
-
300 g mléka
-
půl lžičky mleté skořice
-
bobkový list
-
sůl, pepř
POSTUP
Oloupanou cibuli, česnek a řapíkatý celer nakrájíme na jemné plátky. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje a orestujeme nakrájenou zeleninu (cibuli, česnek, celer). Přidáme 3 bobkové listy, mleté maso a dále restujeme. Ochutíme solí, pepřem, rajčatovým protlakem, skořicí a krátce provaříme. Podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do měkka.
Omyté lilky nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Po chvilce orestujeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem z obou stran dozlatova.
Připravíme si bešamelovou omáčku. Osolené mléko se 2 bobkovými listy ohřejeme v kastrolu. V jiném hrnci si z másla a mouky připravíme řídkou světlou jíšku. Do mí přiléváme ohřáté mléko a za stálého míchání necháme zhoustnout. Zvolna vaříme 15 minut.
Nyní si do menšího pekáčku začneme vrstvit ingredience na musaku. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Část poklademe na dno zapékací mísy, zakryjeme masovou směsí, plátky lilku a zalijeme bešamelem.
Celý postup vrstvení opakujeme. Zakončíme vždy masem a bešamelem. Takto připravenou musaku zapékáme v troubě rozehřáté na 160 °C 40 až 45 minut do změknutí brambor. Hotovou necháme 20 minut odležet, než nakrájíme a naservírujeme.
Foto: Pixabay