Koláč s bezinkovou marmeládou s jablky

 
PŘÍPRAVA
Těsto:
- 
	350 g hladké mouky 
- 
	150 g moučkového cukru 
- 
	½ prášku do pečiva 
- 
	1 vanilkového cukru 
- 
	1 vejce 
- 
	100 g másla 
- 
	4 lžíce mléka 
- 
	citronová kůra 
Marmeláda:
- 
	1 kg jablek 
- 
	500 g bezinkových kuliček 
- 
	700 g krystalového cukru (nebo krupice) 
- 
	šťáva ze 3 citronů 
- 
	kávová lžička skořice 
- 
	drcený hřebíček 
POSTUP
 
Příprava marmelády:
Otrhané a omyté bezinkové kuličky prolisujeme v lisu na ovoce a povaříme s trochou vody. 
Omytá jablka rozkrájíme a dáme rozvařit do hrnce. Kaši přecedíme a smícháme s bezinkovou šťávou.
Přidáme cukr, koření, citronovou šťávu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí. Pokud lžíce směsi po testovacím talířku nestéká, je hotovo. Dáme na koláč a zbytek zavaříme do sklenic.
 
Příprava koláče:
Vypracujeme hladké nelepivé těsto, necháme 30 minut odpočinout. Pak z něj oddělíme 1/3, kterou použijeme na mřížku. Větší část těsta vyválíme a vyložíme s ním koláčovou formu.
Použijeme libovolnou marmeládu, v sezóně bezinek ale můžeme využít čerstvou marmeládu z bezinek a jablek.
Mřížku vytvoříme snadno. Vyválíme oddělenou část těsta a rádlem nakrájíme tenké proužky, kterými koláč ve formě křížem poklademe.
Pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění těsta.
