VEGETARIÁNSKÝ BURGER

dokrupava.cz
 

Potřebujeme

  • 2 chia raženky

  • 120 g sýra halloumi

  • 2–3 lžíce oleje

  • 2 velké lžíce rozmixované salsy z pečených paprik

  • 1 šalotku

  • 1 velké nebo 2 menší rajčata

  • směs zelených salátových lístků 1 lžíci olivového oleje

  • střik citronové šťávy

  • sůl

Postup:


Sýr halloumi je výrazný řecký sýr, který se při grilování neroztéká, proto se výborně hodí jako náplň do vegetariánských burgrů. Salsa z pečených paprik: Pět dužnatých červených nebo oranžových paprik omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají. 

Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, já je ale často dělám v pekáčku v troubě – při 200°C to trvá tak 15–20 minut. Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou, pokud jste je pekli na pekáčku.

 Když už je udržíte v ruce, sloupněte slupku a pečlivě odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.

Grilovací pánev potřete olejem a z obou stran ogrilujte okapaný sýr halloumi. Chia raženky podélně rozřízněte a rozříznutou stranu také na chvíli vložte na grilovací pánev. Poté jednu stranu raženky potřete salsou z pečených paprik a položte na ni grilovaný sýr. 
 
Přidejte kolečka šalotky, rajče a směs salátových lístků ochucených olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem

 

< zpět