6. Rizoto z kuřete

PŘÍPRAVA:

  • 300g masa z pečeného kuřete

  • 400 g rýže na rizoto - arborio

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • olivový olej

  • hrášek nebo špenát

  • 1 mrkev

  • 1-2 dcl bílého vína

  • bylinky

  • parmazán

  • sůl, pepř

 

POSTUP:

Maso z pečeně oberte a nakrájejte na malé kousky.

Do kastrolu nalijte olej, osmahněte cibuli, česnek na plátky a  všechnu rýži, kterou ještě krátce orestujte, aby lehce zesklovatěla. Přidejte obrané a pokrájené maso a podlijte vývarem

Nezakrývejte poklicí. Rýže musí být stále ponořená ve vývaru. Přidejte bílé víno. Rýže přijme chuť, správné rizoto je krémové díky škrobu obsaženému v rýži, ale také díky tomu, že je dostatečně podlité.

Když vaříte 10–12 minut, dosolte, popřípadě opepřete a přidejte zeleninu. Možné je sáhnout nejen po hrášku a mrkvi, ale také po brokolici, cuketě nebo barevné paprice. Jakmile je rýže na skus, sejměte hrnec ze sporáku a ještě vmíchejte nastrouhaný parmazán, popřípadě bazalku či jiné bylinky. Servírujte ihned s dalším parmazánem na posypání.

< Zpět