5. Paella s mořskými plody

 
PŘÍPRAVA:
 
  • 500 g kulatozrnné rýže

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 5 stroužků česneku

  • 6 ks kuřecí paličky

  • sůl

  • pepř mletý

  • 2 šalotky

  • 4 barevné papriky

  • zmražené mořské plody

  • 400 g rajčat

  • 100 ml bílé víno – suché

  • čerstvý tymián

  • kuřecí vývar

  • několik celých vařených krevet

  • citron

  • směs koření na paellu

  • muškátový oříšek

  • olivový olej

 

POSTUP:

Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nahrubo nasekaný česnek. Přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky, dostatečně osolte a opepřete.

Přidejte nakrájené šalotky, červené papriky a orestujte. Propláchnutou rýži nasypte na pánev a zamíchejte. Vařte 15 -20 minut, občas s pánví potřeste a podlijte vývarem. Snažte se nemíchat. Přidejte koření na paellu.

Na druhé pánvi orestujte mořské plody s několika plátky citronu a česneku

Vmíchejte loupaná, nasekaná rajčata. Duste 4 minuty, rajčata se musí rozmělnit. Zalijte bílým vínem, alkohol nechte odpařit. Přidejte snítku tymiánu. Promíchejte. Zalijte asi polovinou množství vývaru.

Do téměř uvařené rýže přidejte hotové mořské plody. Celé krevety naaranžujte. Přikryjte pokličkou, případně alobalem, a nechte asi 5 minut dojít. Rozkrájejte citron a přidejte k paelle.
 

< Zpět