4. Plněné cukety

 
PŘÍPRAVA:
 
Zdroj:Receptynakazdyden.cz
 
  • 100 g rýže basmati

  • 6 cuket

  • 300 g mletého hovězího masa, dají se ale použít i upečené zbytky

  • 1 cibule

  • konzerva loupaných rajčat

  • 4 stroužky česneku

  • 50 g rozinek

  • lžička chilli, kmínu

  • koriandr a máta

 
POSTUP:

Cukety omyjte a podélně rozpulte. Vnitřek vydlabejte. 

Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli, česnek a chilli. Jakmile začne cibule hnědnout, odeberte polovinu směsi a na zbytku orestujte maso, propláchnutou rýží a několik lžic rajčatového pyré. Přidejte rozinky, kmín mletý, trochu nasekaného koriandru a máty. Směsí naplňte cukety a dejte do pekáčku.

Zbylou cibulovou směs vraťte na pánev, přidejte loupaná rajčata, bobkový list, sůl a pepř. Vařte asi pět minut. 

Vzniklou rajčatovou omáčkou polijte cukety, přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte 30–40 minut na 180°C, dokud rýže nezměkne.
Hotové cukety posypte bylinkami, kdo má rád i  balkánským  sýrem. Servírujeme s bílým jogurtem.

 

< Zpět