3. Italské houbové rizoto

PŘÍPRAVA:

 
  • 370 g rýže arborio

  • 1 kostka kuřecího bujonu, voda

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžíce másla

  • 1 cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1,4 dl bílého vína

  • 40 g hub čerstvých nebo několik hrstí sušených předem namočených

  • 60 g zakysané smetany

  • petrželka

  • sůl, pepř

 

POSTUP:

V kastrolu prohřejte lžíci oleje a přidejte cibuli s česnekem. Pak přisypte rýži a chvíli opékejte. Zalijte vínem, povařte, aby se odpařil alkohol.

Přidejte naběračku vývaru (je možné si jej připravit i z polévkové kostky a odpovídajícího množství vody). Míchejte, dokud se tekutina nevsákne do rýže. Průběžně podlévejte vývarem, rýže nesmí oschnout.

Na pánvi osmažte na oleji osolené a opepřené houby a nechte dusit. Houby pak přidejte k rýži, promíchejte, přidejte ještě vývar, je- li potřeba. Až bude rýže měkká a spojená s houbami, přidejte zakysanou smetanu, kdo rád i lžíci parmezánu. Prohřejte, teplé rizoto posypejte petrželí, nesmí chybět zásoba parmezánu.
 

< Zpět