Quiche s kysaným zelím
PŘÍPRAVA
těsto
- 
	
250 gramů hladké mouka
 - 
	
120 g rostlinného tuku Hera
 - 
	
1 vejce
 - 
	
2 lžíce smetany
 - 
	
1/2 lžičky soli
 - 
	
hladká mouka na podsypání těsta
 - 
	
rostlinný tuk Hera na vymazání formy
 
náplň
- 
	
500 g kysaného zelí
 - 
	
2 lžíce oleje
 - 
	
1,5 dl bílého vína
 - 
	
200 gramů uzené šunky
 - 
	
200 g strouhaného sýra
 - 
	
3 lžíce smetany
 - 
	
1 dl smetany na vaření
 - 
	
4 vejce
 - 
	
půl snítky kopru
 - 
	
8 plátků sýra na zapečení
 
POSTUP
V míse udělejte z mouky, Hery, vajec, smetany a soli těsto. Utvořte bochníček a na 1–2 hodiny nechte v lednici odležet.
Zelí properte, nechte okapat, poté je na oleji za stálého míchání opražte. Přilijte víno, nádobu přikryjte a zelí vařte na mírném plameni asi 25 minut, dokud se šťáva neodpaří. Nechte vychladnout. Poté přimíchejte šunku nakrájenou na proužky, strouhaný sýr, smetanu, smetanu na vaření, vejce a kopr.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále do kulatého tvaru a vyložte s ním margarínem vymazanou formu o průměru 26 cm tak, aby tvořilo okraj. Zelnou masu rovnoměrně rozložte na těsto. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C) zhruba 35 minut.
Když je koláč skoro hotový, narovnejte na něj plátky sýra a na 5–8 minut ještě vraťte do trouby, aby se sýr zapekl. Podává se teplé.

