Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými brambory

PŘÍPRAVA:

  • 2 ks kuřecích prsou
  • olivový olej
  •  čerstvý tymián
  •  6 brambor
  •  250 ml 12% smetany
  •  strouhaný sýr Gran Moravia
  •  petrželka
  •  2 stroužky česneku
  •  2 menší cibule nakrájené na plátky,
  •  máslo
  •  150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  •  kousek zelené části pórku
  •  trocha baby listového špenátu
  • sůl, pepř 

 

POSTUP: 

Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem.

Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. 

Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit, oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhejte, pak zapékáte cca 45–55 minut. 

Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. D

o zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme bramborovou vrstvou, zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.

Vrstvěte vše tak, aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5 cm místa. Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15 minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. 

Vyndáme a dáme vychladnout. V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. 

Když jsou prsíčka skoro hotová, dáme do vedlejší pánve kousek másla, na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor, nerozvařit! 

Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás, zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř. 

(©Cucinare con amore blog pro www.laformaggeria.com)

< Zpět