Lady-in.cz

Home > Apetit > VELKÉ VÁNOČNÍ PEČENÍ

  

Vánoční pečení patří v mnoha rodinách k rituálům, které se neopouštějí. Osvědčené recepty doprovázejí každé Vánoce, ale asi málokdo odolá zkusit i něco nového. Stačí jen zalistovat časopisy nebo si projít internet. 

Vybrali jsme pro vás nejlepší recepty

       
Štola Sametové cupcakes Čokoládové cupcakes Kokosové jazýčky
Skořicové koláčky Linecké s marmeládou Perníčky pro dietáře Sacher čtverečky
Plněné ořechy Tvarohové pečivo Vánoční pusinky Medová srdíčka

 

Klasika

Vanillkové rohlíčky Pistáciové dortíčky Kakaové hrudky Vosí hnízda
Mini laskonky Čoko truffles Pracny Krémové květy
Linecké cukroví Tradiční česká vánočka Perníčky Kaštanové poleno
Št'oa s mandlemi Sváteční závin Nugátové kostky Štola s tvarohem
   
8 x Klasické vánoční cukroví Peprmintové pralinky    

 

Jedno těsto  – 5 druhů cukroví

  Oříškové bochánky Pomerančové preclíčky Pestrobarevné cukroví
   
Kakaovo-merunkové pečivo Dortíčky s marcipánem    

 

Vánoční pečení trochu jinak!

Citronová kolečka s malinami Pletence s pekanovými ořechy
a javorovým sirupem
Vanilkové pečivo z ovesných
vloček bez vajec a mléka

 
* Pistáciové kuličky,
* Rozsuchané cukroví
*  Kokosové koule 
       

Odlehčené vánoční cukroví

Odlehčené      
   
Jablkové hrudky Bezlepkové linecké    

 

-mš-

Zdroj: www.receptynakazdyden.cz a redakce

  • RECEPT PRO DNEŠNÍ DEN
  • ŠTÍHLÉ VAŘENÍ S EVOU
  • RECEPTY OD BABKY
  • POHOŠTĚNÍ NA SILVESTRA
  • DEZERTY Z LÁSKY
  • Chřest po italsku
  • Tagliatelle s olivami

 

Tradice a dnešek

Možná to nevíte, ale až do 18. století směli péct vánočku jen pekaři, teprve pak se pečení vánoček zabydlelo i v
domácnostech. 
 
Vánočka se pro štědrovečerní stůl připravovala již od 16. století, a nemusela mít klasické zapletené tvary. Oblíbená byla i nezapletená, které se říkalo „hůsce“.


V 19. století se na vánočních stolech začalo objevovat i cukroví, i když dlouho byly nejčastěji podávanými cukrovinkami karamelky, které stůl i zdobily.


Dodnes oblíbené druhy vánočního cukroví byly původně spíše raritou a pro stoly bohatších domácností. Řepného cukru bylo málo a nepatřil k běžné surovině, proto také mezi vánoční sladkosti patřilo spíše sušené nebo medem slazené ovoce. Také jablkový závin není příliš stará tradice, objevuje se na našich stolech asi sto let.

 

 

 

Vánoční stůl místo kupovaných ozdob zdobily pletené vrkoče věncovitého tvaru z kynutého těsta, do kterých se napichovaly křížaly na špejlích a sušené švestky.

 

Tradiční byly nejrůznější perníčky, ke kterým jsme se postupně v posledních letech zase vrátili, i když ty současné vypadají trochu jinak než původní tradiční, vtlačované do forem a také škvarkové cukroví, o kterém už dnes moc neslyšíme.

Vedle  vánoček  se stále  častěji  objevují  na vánočním stole i zahraniční "návštěvníci" – ať už  je to vánoční  poleno (Francie), roláda nebo oblíbený štrůdl, který k nám doputoval  z Rakouska.

 

 

          


  • Home
  • Krása & Móda
  • Zdraví
  • Apetit
  • Bydlení & Hobby
  • Vztahy
  • Cestování
  • Relax
  • Soutěž
  • Evelína
  • Partneři
  • dermacol_nanecisto
  • nanecistoharibo21
  • dermacol_nanecisto2
Úvodní stránka Mapa stránek RSS Tisk
© 2013 Všechna práva vyhrazena. Neoznačené foto: pixabay, pexels, pixmac a archiv redakce
Kontakt: info@lady-in.cz