Makový dort s pomerančem

 

 

PŘÍPRAVA

Korpus:

  • Makovec Labeta

  • 3 vejce

  • 100 ml oleje

  • 150 ml mléka nebo vody

Krém a zdobení:

  • 250 g zakysané smetany

  • 250 g polotučného tvarohu

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • šťáva z půlky menšího citrónu

  • 1-2 vanilinové  cukry Labeta

  • 2 ztužovače šlehačky Labeta

  • ovoce (sladké pomeranče nebo kompotované mandarinky, jahody)

  • 1 dortové  želé Labeta

  • studené vody či ovocné šťávy z kompotu

  • 2-3 lžíce cukru

POSTUP

  1. Směs na Makovec Labeta smícháme se 3 vejci, 100 ml oleje a 150 ml mléka nebo vody a šleháme 3-4 minuty. Pečeme v dortové formě o průměru 25-30 cm při 180 °C cca 20-25 minut (propečení odzkoušíme párátkem). Upečený korpus necháme vychladnout.

  2. Do téměř vyšlehané smetany ke šlehání přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr a ztužovače šlehačky a došleháme dotuha. Krém naneseme na vychladlý dort a necháme ztuhnout v ledničce minimálně dvě hodiny.

  3. Krém poklademe ovocem. Skvěle se hodí oloupané měsíčky sladkého pomeranče nebo kompotované mandarinky.

  4. Smícháme dortové želé, 250 ml studené vody (nebo šťávy z kompotovaných mandarinek) a 2-3 lžíce cukru (pokud použijeme sladkou šťávu z kompotu, není třeba doslazovat), směs přivedeme k varu, stáhneme z plotny a za občasného mícháme necháme chladnout. 

  5. Vlažným želé dort zalijeme a dáme tuhnout do lednice.

Recept  a fotografie  Labeta

 

 

Zpět