Makový dort s pomerančem
PŘÍPRAVA
Korpus:
-
Makovec Labeta
-
3 vejce
-
100 ml oleje
-
150 ml mléka nebo vody
Krém a zdobení:
-
250 g zakysané smetany
-
250 g polotučného tvarohu
-
200 ml smetany ke šlehání
-
šťáva z půlky menšího citrónu
-
1-2 vanilinové cukry Labeta
-
2 ztužovače šlehačky Labeta
-
ovoce (sladké pomeranče nebo kompotované mandarinky, jahody)
-
1 dortové želé Labeta
-
studené vody či ovocné šťávy z kompotu
-
2-3 lžíce cukru
POSTUP
-
Směs na Makovec Labeta smícháme se 3 vejci, 100 ml oleje a 150 ml mléka nebo vody a šleháme 3-4 minuty. Pečeme v dortové formě o průměru 25-30 cm při 180 °C cca 20-25 minut (propečení odzkoušíme párátkem). Upečený korpus necháme vychladnout.
-
Do téměř vyšlehané smetany ke šlehání přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr a ztužovače šlehačky a došleháme dotuha. Krém naneseme na vychladlý dort a necháme ztuhnout v ledničce minimálně dvě hodiny.
-
Krém poklademe ovocem. Skvěle se hodí oloupané měsíčky sladkého pomeranče nebo kompotované mandarinky.
-
Smícháme dortové želé, 250 ml studené vody (nebo šťávy z kompotovaných mandarinek) a 2-3 lžíce cukru (pokud použijeme sladkou šťávu z kompotu, není třeba doslazovat), směs přivedeme k varu, stáhneme z plotny a za občasného mícháme necháme chladnout.
-
Vlažným želé dort zalijeme a dáme tuhnout do lednice.
Recept a fotografie Labeta