Gazpacho
Španělská zeleninová polévka, podávaná za studena – nejlépe vychlazená, původem z Andalusie. Gazpacho je pro svou osvěžující chuť populární zejména v teplých oblastech a během léta
PŘÍPRAVA
- 600 g rajčat, 2 šalotky, nakrájené nadrobno,
- 2 papriky nakrájené nadrobno
- 1 středně velká salátová okurka
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce červeného vinného octa nebo citronové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
- pár kapek worcesterské omáčky na dochucení
- Na ozdobu:4 plátky bílého chleba + 2 lžíce olivového oleje na opečení
POSTUP
Rajčata nařízněte do kříže a ponořte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Po vyjmutí je snadno oloupete. Nakrájejte na drobno. Papriky nakrájejte nadrobno a šalotku nasekejte.
Rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek rozmixujte tyčovým mixerem na hrubší hmotu.
Pak nakrájejte okurku a společně s dalšími přísadami olejem, vínem, octem, pepřem a solí, přidejte k rozmixované zelenině. Znovu umixujte zcela dohladka.
Dosolte a dopepřete podle chuti, můžete i dosladit.
Takto připravenou polévku uložte do ledničky a nechte vychladit. K polévce se podává opečená veka pokapaná olivovým olejem.
Foto:pixabay