Fazolová polévka

 

 

PŘÍPRAVA

  • 200 g bílých fazolí

  • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla

  • 50 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky

  • 2 cibule

  • 2 papriky na kostičky

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce sladké papriky

  • 1 papriková klobása, nakrájená na kolečka

  • sůl

  • špetka mletého chilli

  • 1 stroužek česneku

  • zakysaná smetana

POSTUP

Fazole den před vařením polévky namočíme do jednoho litru vody. Druhý den slijeme, propláchneme a uvaříme v litru vody, dokud nezměknou. Nesolí se. Vodu pak scedíme a použijeme do polévky.

Na oleji prohřejeme slaninu, přidáme cibuli, papriku na kostičky a smažíme několik minut. Přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Nakonec posypeme paprikou a špetkou chilli.

Přidáme zcezené fazole, zamícháme a zalijeme vodou z fazolí. Nyní je možné polévku osolit. Měla by se vařit ještě nejméně 15 minut, takže je možné zředit ji i trochou vody. Do polévky přidáme klobásku, trochu drceného česneku a připepříme.

Při servírování polévce sluší lžíce smetany.

         < Zpět