Dýňový cheesecake
Zdroj: www.sklizeno.cz
Příprava
Na sušenkový korpus:
-
200 g rozmixovaných kvalitních sušenek
-
trocha vody na spojení
Na krém:
-
500 g mascarpone (nebo smetanového sýra)
-
135 g hnědého cukru
-
3 ks vajec
-
240 ml dýňového pyré (zhruba 1 hrnek)
-
lžička vanilkového extraktu
-
1 lžička skořice, 1/4 lžičky zázvoru, 1/4 lžičky hřebíčku, 1/4 lžičky muškátového oříšku
Na dozdobení:
-
250 ml zakysané smetany (1 kelímek)
-
50 g cukru krystal (nemusí být)
-
lžička vanilk.extraktu
Postup
Základem je připravit dýňové pyré a je celkem jedno, jakou dýni použijete (muškátovou, máslovou, hokkaido). Dýni rozpulte, vydlabejte semena, nakrájejte a dejte péct do trouby na 150 stupňů, dokud nezměkne.
Vydlabanou hmotu ještě pořádně rozmačkejte vidličkou, nebo nejlépe projeďte tyčovým mixérem. Pokud vyrobíte víc, než potřebujete do receptu, zbylé pyré zamrazte a využijte třeba do polévky nebo jiných receptů.
V míse promíchejte rozmixované sušenky s trochou vody. Pokud se k sobě směs lepí, je konzistence v pořádku, pokud ne, přidejte trochu vody. Takto připravené sušenky namačkejte na dno dortové formy (v průměru 20-25 cm). Předpečte cca 10 minut, pak se teprve plní krémem.
Krém:
Mascarpone se vyšlehá s cukrem, dokud není jednolité a nadýchané. Pak přidejte vanilku a koření, po jednom zašlehávejte vejce. Nakonec přimíchejte dýňové pyré.
Takto připravený krém nalijte na sušenkovou směs do formy a upečte. Na dno trouby dejte na dobu pečení menší pekáč s horkou vodou, koláč se nevysuší a nepopraská. Peče se při 180°C asi 30 minut, pak se při 160°C dopéká ještě 10-20 minut, dokud okraj koláče není pevný, zatím co střed je ještě "rosolovitý". V této fázi promíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkou a koláč touto sněhobílou směsí potřete. Peče se ještě dalších zhruba 8 minut.
Po dopečení nechte vychladnout a okraje koláče objeďte ostrým nožíkem. Pak jej přesuňte alespoň na 3 hodiny do lednice, ale ideálně přes noc.