Základní kynuté těsto

 

 

PŘÍPRAVA

  • 230 g pšeničné mouky hladké 
  • 150 g pšeničné mouky hrubé 
  • vejce 
  • 40 g Irbis stévie 
  • 30 g droždí 
  • 40 g vepřového sádla 
  • 2 lžíce oleje
  • 150–200 ml mléka 
  • sůl 
  • vejce na potření
 

 

POSTUP

Oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. 

Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Asi 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout. 

Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl. 

Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké, nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout.  

Hotové těsto rozdělíme na kousky  a naplníme  náplní –  mákem, jablky, povidly. 

Buchty upečeme v pekáčku za asi 20–30 minut při  teplotě cca 180 °C

 

Zdroj: Vitar, www.nasevitaminy.cz

< Zpět